Silta meren yli Kronstadtiin

Suomenlahdella, kymmenen kilometrin päässä mantereesta sijaitsee Kotlinin saari ja sen itäpäässä Kronstadtin kaupunki.

Koska tämä on Venäjä, saarelle on tietenkin täytynyt rakentaa silta.

Koska Venäjä-aiheiseen assosiatioketjuun saattaa ohikiitävän hetken verran etäisesti liittyä suuruudenhulluus, saari on yhdistetty mantereeseen sekä pohjois- että eteläpuolelta silloilla, joilla kummallakin kulkee kuusikaistainen moottoritie.

Pähkähullulta vaikuttavan rakennusprojektin taustalla on kuitenkin yllättäen lähes humaani tai vähintäänkin historiallinen tausta – sen lisäksi, että se täydentää Pietarin kaupunkia kiertävän kehätien, se toimii Nevanlahtea tulvilta suojelevana patona. Patorakennelmasta haaveiltiin 1700-luvulta asti, suunniteltiin kaksi vuosisataa ja siirryttiin toteutusvaiheeseen vuonna 1979: projekti päätettiin useita kertoja jättää kesken milloin mistäkin syystä, mutta saatiin lopulta päätökseen vuonna 2011.

Vaikka Nevanlahden ylittävän bussin likaisten ikkunoiden läpi ei paljoa näekään, matka sillan yli Kronstadtiin on absurdi: tie on highway keskellä merta, valtatie ei-minnekään, kuusi kaistaa aallokossa; mummot ovat ehtineet taivastella tattarin hinnannousua ja radio toivottaa hyvää naistenpäivää kolmesti ennen kuin ranta on näkyvissä ja bussi jättää matkalaiset Kronstadtin keskustaan.

Kronstadt on ennen kaikkea yksi Venäjän laivastotukikohdista ja vuoden 1921 surullisenkuuluisan matruusikapinan näyttämö, mutta vierailijalleen se näyttäytyy suloisena merenrantakaupunkina, joka on yli-inspiroitunut merimiesteemasta: Kronstadt on täynnä amiraalien muistomerkkejä, joka toisella vastaantulijalla on yllään laivaston univormu, pääaukion kivetykseen on sommiteltu ankkuri ja Hagia Sofian mieleen tuova Pyhän Nikolauksen Laivastokatedraali lupaa suojella merenkulkijoita.

Kronstadt: Bussi 101 (25 ruplaa) metroasema Staraya  Derevnyalta tai marshrutka 405 (noin 70 ruplaa) metroasema Chernaya Rechkalta. 

Siniristiliput alemman kuvan oikeassa reunassa ovat Venäjän laivaston lippuja.

Mainokset

12 kommenttia artikkeliin ”Silta meren yli Kronstadtiin

  1. Kronstadt on kyllä hurjan kaunis paikka, eikä maaliskuun alussa vielä edes parhaimmillaan.

   Täytyy muuten sanoa, että bussimatka saaren itäpäähän ei sillan ylityksen jälkeen kovin mieleenpainuva ole, ei edes tajua olevansa saarella! 😀

   Tykkää

 1. Hei tämä nostatti matkatunnelmaa, kiitos! Ollaan tulossa toukokuussa porukalla Pietariin ja tällä kertaa erityisohjelmana juuri Kronstadt. Eräältä matkalaiselta tuli toivomus että ajaisimme saareen eri tietä ja palaisimme toista. Lupasin että näin teemme. Täytyyhän tuollainen hienous kokea 🙂

  Kiitos hienosta blogistasi. Tulevat omatkin opiskeluajat siellä mieleen.

  Aurinkoa,
  Kirsi
  http://www.venajanmatkat.com/node/4284

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista sekä auringonsäteistä Kirsi ja tervetuloa jälleen Pietariin! Itsekin olen suunnitellut käyväni seuraavan kerran Kronstadtissa juurikin tuollaisella molempien siltojen kautta kulkevalla reitityksellä, ja mielessä on lisäksi ollut lähteä joku kesäpäivä Kronstadtiin lautalla, joka huhujen mukaan jostain-suurin-piirtein-Kunstkameran-kohdilta suuntaa kohti Kronstadtin satamaa.

   Mitä muuten olet täällä itärajan takana opiskellut? (:

   Tykkää

 2. Lautta kuulostaa myös mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Sitä en olekaan testannut, toivottavasti löydät oikean laiturin!
  Olin ensimmäisen kerran syksyn venäjän kielen opintojen kieliharjoittelussa ja toisen kerran kevään filosofian laitoksella venäläisen filosofian historian kursseilla. Ihania keikkoja molemmat. Onko täällä blogissa tullut esiin mitä sinä opiskelet? Käynkin vähän selailemassa taaksepäin..

  Tykkää

  1. Lääketieteen opinnothan minut tänne toivat – nyt ollaan vasta aivan taipaleen alussa, ”podfakilla” eli ulkkareille pakollisella valmentavalla vuodella.

   Kun kelit tästä vielä vähän kesäistyvät, pakkaan piknikeväät ja lähden etsimään lauttaa Kronstadtiin! (: Jos se sattuu osumaan samalle päivälle kuin teidän Kronstadtin-matkanne, saa tulla moikkaamaan siellä rannalla istuskelevaa suomalaista!

   Tykkää

 3. Kiitos tästä postauksesta! Kronstadtiin olen halunnut matkustaa aina viimekeväisestä Pietarin-risteilystäni lähtien. Ällistyin herätessäni, kun näin Laivastokatedraalin hyttini ikkunasta. Ryntäsin välittömästi kannelle tutkimaan asiaa lisää, ja paluumatkalla zoomailinkin sitten Kronstadtia innolla buffetravintolan ikkunoista. Jonakin päivänä vielä toteutan tämän monen mielestä erikoisen haaveen.

  Tykkää

  1. Pahoittelut skandien puuttumisesta. Kronstadt oli minullekin pitkaan jonkin sortin pakkomielle, joten ymmarran vallan hyvin! Seuraavalle itarajan taakse suuntautuvalle reissulle onkin siis suunnitelma jo lahes valmis (:

   Tykkää

 4. Meri ja tie yhdistyvät Kronstadtiin matkaajalle. Minulla on ollut se onni, että olen saanut ajaa autolla tämän patotien lävitse ja myös laivalla meren yli. Automatkalla jäi epäselväksi, miten laivojen sulku toimii. Nyt selvisi se merimatkalla. Autot menevät tunnelissa pienen matkan meren ali ja laivat menevät samassa kohti meren pinnalla. Sulkumekanismina on kaareva jumalattoman iso teräsbetoninen kaari. Sitä voi siirtää keskiöönsä nähden laivojen aukon sulkimeksi. Sen syvyyttä en voi tietää, tarvittaisiin kolmas ulottuvuus sukelluksiin meren pohjaan.
  Kuten joku kertoi autolla ajamisesta keskellä merta, niin tässä se toteutuu. Autobaanalla ajetaan pitkiä matkoja keskellä merta, missään ei voi kääntyä välillä. Tie kuitenkin edistää matkailijaa matkalla vaikkapa Viipurista Narvaan. Ja tietenkin rahtilinjoja. Olen ollut tosi kiinnostunut tuosta tiestä, toivottavasti voin vielä ajaa sen autolla lävitse. Kiitokset muille kommenteista!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s