Mistä puhumme kun puhumme Toven rakkaasta

Muutaman korttelin päässä Iisakinkirkosta (siitä, jota rakennettiin 40 vuotta) sijaitsee taidemuseo, jonka moni Pietarissa pidempiäkin aikoja viettävä jättää väliin vain siksi, ettei sen nimi ole Eremitaasi.

Eihän pieni ja hivenen kotikutoisen oloinen, muutamaa näyttelyä kerrallaan isännöivä РОСФОТО (Rosfoto) valokuvamaailman suuria nimiä ole, mutta mitä tavallisimmalta venäläiseltä kerrostalolta näyttävän rakennuksen uumeniin on piilotettu varsin tasokasta valokuvataidetta. Lisäksi museo on interiöörinsäkin puolesta elämys natisevine puulattioineen, kapeine, käytävämäisine näyttelytiloineen ja isompien huoneiden nurkissa komeilevine kakluuneineen.

Tällä hetkellä Rosfotossa on näytillä Theo Freyta, monipuolinen kattaus 1800-luvun valokuvia ja Pietarin Suomen-instituutin kanssa yhteistyössä koottu Tove Jansson -näyttely. ”Tove Jansson – To Live, to Dream, to Fly” (Туве Янссон. Жить, мечтать, парить) on ennen kaikkea henkilökuvaus, ja muumit ovat paljon pienemmässä osassa kuin esimerkiksi viimevuotisessa Ateneumin näyttelyssä. Lisäksi kuvat on puhtaan kronologian sijaan jaoteltu miljööteemaisesti: Janssonin elämää käsitellään hänen kotikulmiensa, taiteilija-ateljeensa ja kesäasumuksensa, Porvoon edustalla sijaitsevan Klovharun saaren kautta. Kauniisti, kohdettaan kunnioittaen.

Mutta.

Miksi Janssonin elämänkumppanin Tuulikki Pietilän rooli hänen taiteessaan sivuutetaan lähes alleviivaavasti – jopa siinä määrin, että erään kuvan alla kerrotaan Toven poikaystävän (парень, englanninkielisessä tekstissä boyfriend) keksimistä lempinimistä?

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Mistä puhumme kun puhumme Toven rakkaasta

 1. ihan mieletön blogi!! upee ulkoasu, silmiähivelevät kuvat ja supermielenkiintoinen aihe. eksyin ekaa kertaa vasta nyt, mut kyllä harmittaa etten aiemmin! :’) kielitieteilijänä erityisesti kielijutut saa mut aivan väräjämään *–*

  Tykkää

 2. Moikka, Täytyy käydä kurkkaamassa tuo Rosfoto ja Tove -näyttely!
  Olen kiinnostunut valokuvaamisesta, niin tiedätkö täältä Pietarista muista kiinnostavia paikkoja, joista voisi käydä ammentamassa inspiraatiota?
  -S-

  Liked by 1 henkilö

  1. Privjet! En tiedä yhtään, minkä verran olet Pietarin taideskeneen ehtinyt tutustua, mutta tässä pari ideaa:

   -Loft Project Etagi
   -Erarta (modernin taiteen museo, myös fotopuolta)
   -Pietari-Paavalin linnoituksessa on ainakin välillä näyttelyitä
   -Pushkinskaja 10 (taidekeskus Ligovskiy prospektilla)
   -Petrogradecilla on sitten vielä valokuvan historian museo ja Eremitaasissa on (oli?) jonkinlainen valokuvabiennaali.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s