Mistä puhumme kun puhumme Toven rakkaasta

Muutaman korttelin päässä Iisakinkirkosta (siitä, jota rakennettiin 40 vuotta) sijaitsee taidemuseo, jonka moni Pietarissa pidempiäkin aikoja viettävä jättää väliin vain siksi, ettei sen nimi ole Eremitaasi.

Eihän pieni ja hivenen kotikutoisen oloinen, muutamaa näyttelyä kerrallaan isännöivä РОСФОТО (Rosfoto) valokuvamaailman suuria nimiä ole, mutta mitä tavallisimmalta venäläiseltä kerrostalolta näyttävän rakennuksen uumeniin on piilotettu varsin tasokasta valokuvataidetta. Lisäksi museo on interiöörinsäkin puolesta elämys natisevine puulattioineen, kapeine, käytävämäisine näyttelytiloineen ja isompien huoneiden nurkissa komeilevine kakluuneineen.

Tällä hetkellä Rosfotossa on näytillä Theo Freyta, monipuolinen kattaus 1800-luvun valokuvia ja Pietarin Suomen-instituutin kanssa yhteistyössä koottu Tove Jansson -näyttely. “Tove Jansson – To Live, to Dream, to Fly” (Туве Янссон. Жить, мечтать, парить) on ennen kaikkea henkilökuvaus, ja muumit ovat paljon pienemmässä osassa kuin esimerkiksi viimevuotisessa Ateneumin näyttelyssä. Lisäksi kuvat on puhtaan kronologian sijaan jaoteltu miljööteemaisesti: Janssonin elämää käsitellään hänen kotikulmiensa, taiteilija-ateljeensa ja kesäasumuksensa, Porvoon edustalla sijaitsevan Klovharun saaren kautta. Kauniisti, kohdettaan kunnioittaen.

Mutta.

Miksi Janssonin elämänkumppanin Tuulikki Pietilän rooli hänen taiteessaan sivuutetaan lähes alleviivaavasti – jopa siinä määrin, että erään kuvan alla kerrotaan Toven poikaystävän (парень, englanninkielisessä tekstissä boyfriend) keksimistä lempinimistä?

Advertisements

5 thoughts on “Mistä puhumme kun puhumme Toven rakkaasta

 1. ihan mieletön blogi!! upee ulkoasu, silmiähivelevät kuvat ja supermielenkiintoinen aihe. eksyin ekaa kertaa vasta nyt, mut kyllä harmittaa etten aiemmin! :’) kielitieteilijänä erityisesti kielijutut saa mut aivan väräjämään *–*

  Like

 2. Moikka, Täytyy käydä kurkkaamassa tuo Rosfoto ja Tove -näyttely!
  Olen kiinnostunut valokuvaamisesta, niin tiedätkö täältä Pietarista muista kiinnostavia paikkoja, joista voisi käydä ammentamassa inspiraatiota?
  -S-

  Liked by 1 person

  1. Privjet! En tiedä yhtään, minkä verran olet Pietarin taideskeneen ehtinyt tutustua, mutta tässä pari ideaa:

   -Loft Project Etagi
   -Erarta (modernin taiteen museo, myös fotopuolta)
   -Pietari-Paavalin linnoituksessa on ainakin välillä näyttelyitä
   -Pushkinskaja 10 (taidekeskus Ligovskiy prospektilla)
   -Petrogradecilla on sitten vielä valokuvan historian museo ja Eremitaasissa on (oli?) jonkinlainen valokuvabiennaali.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s