Innovaatioita idän tapaan

Yliopistomme kampusalueen reunamilla sijaisevissa kahdessa asuntolassa on päätetty toimeenpanna kaksi hienoa uudistusta: jätehuollon uudelleenjärjestely ja energiankulutuksen vähentämisprojekti.

Jätehuollon uudistaminen ei suinkaan tarkoita biojätteen erittelyä tai tarkennusta hehkulamppujen oikeaoppiseen lajitteluun, vaan yksinkertaisesti sitä, että sisäpihalle ja siten myös roskalaatikolle vievä ovi pidetään lukitsematta arkipäivisin kello 8-9 ja 20-21, minkä aikana opiskelijat vievät itse roskapussinsa laatikkoon. Vaikka yhteen paikkaan päätyy edelleen kaikki käytetyistä pattereista perunankuoriin, ajatus kuulostaa silti kovin edistykselliseltä verrattuna nykytilanteeseen, jossa roskasäkit hylätään rappukäytävään odottamaan jätteenkuljetusauton seuraavaa visiittiä.

Ketään tuskin yllättää, ettei viikon verran voimassa ollut uudistus ole tuottanut tuloksia, vaan roskapussit nököttävät edelleen rappusten tasanteilla. Todennäköisesti edellä mainitun järjestelmän saaminen käytäntöön tuleekin viemään pari vuosikymmentä, mutta energiansäästöasiassa sen sijaan toimittiin rivakasti: rikkinäisten ikkunoiden vaihtamisen, 50-luvun ikkunatiivisteiden uusimisen, vuotavien hanojen korjaamisen tai muun näpertelyn sijaan asuntolan johtaja apumiehineen kävi takavarikoimassa opiskelijoiden hankkimat lämpöpatterit ja mikroaaltouunit, huhujen mukaan toisessa asuntolassa ratsian kohteeksi joutuivat myös vedenkeittimet.

Eläköön innovaatiot, mekin taidamme piilottaa rakkaan vedenkeittimemme ja käydä viikonloppuna villahuopaostoksialla.

(Kuvituskuva “Rikkikylpylän katolla” Tbilisi, Georgia 06/2014)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s