Innovaatioita idän tapaan

Yliopistomme kampusalueen reunamilla sijaisevissa kahdessa asuntolassa on päätetty toimeenpanna kaksi hienoa uudistusta: jätehuollon uudelleenjärjestely ja energiankulutuksen vähentämisprojekti.

Jätehuollon uudistaminen ei suinkaan tarkoita biojätteen erittelyä tai tarkennusta hehkulamppujen oikeaoppiseen lajitteluun, vaan yksinkertaisesti sitä, että sisäpihalle ja siten myös roskalaatikolle vievä ovi pidetään lukitsematta arkipäivisin kello 8-9 ja 20-21, minkä aikana opiskelijat vievät itse roskapussinsa laatikkoon. Vaikka yhteen paikkaan päätyy edelleen kaikki käytetyistä pattereista perunankuoriin, ajatus kuulostaa silti kovin edistykselliseltä verrattuna nykytilanteeseen, jossa roskasäkit hylätään rappukäytävään odottamaan jätteenkuljetusauton seuraavaa visiittiä.

Ketään tuskin yllättää, ettei viikon verran voimassa ollut uudistus ole tuottanut tuloksia, vaan roskapussit nököttävät edelleen rappusten tasanteilla. Todennäköisesti edellä mainitun järjestelmän saaminen käytäntöön tuleekin viemään pari vuosikymmentä, mutta energiansäästöasiassa sen sijaan toimittiin rivakasti: rikkinäisten ikkunoiden vaihtamisen, 50-luvun ikkunatiivisteiden uusimisen, vuotavien hanojen korjaamisen tai muun näpertelyn sijaan asuntolan johtaja apumiehineen kävi takavarikoimassa opiskelijoiden hankkimat lämpöpatterit ja mikroaaltouunit, huhujen mukaan toisessa asuntolassa ratsian kohteeksi joutuivat myös vedenkeittimet.

Eläköön innovaatiot, mekin taidamme piilottaa rakkaan vedenkeittimemme ja käydä viikonloppuna villahuopaostoksialla.

(Kuvituskuva ”Rikkikylpylän katolla” Tbilisi, Georgia 06/2014)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s