Kissojen valtakunta

Opiskelija-asuntolassamme elää paitsi torakoita ja muita eläinystäviä, myös liuta ei-kenenkään kissoja. Yleisen tulkinnan mukaan kollektiivisesti ruokittavat katit pitävät huolta asuntolan rottakannan elinvoimattomuudesta, mutta suurimman osan päivästä ne norkoilevat käytävillä innostuen välillä naukumaan ohi kulkevilta rapsutuksia ja leikkien luennoilleen kiirehtivien opiskelijoiden lääkärintakkien helmoilla.

Tänä aamuna yksi tummanharmaa kissa pääsi pujahtamaan sisälle huoneeseemme. Tilanteen tajuttuaan kaksi enemmän tai vähemmän eläinkammoista tyttöä suuntasi pyyhkeet mukanaan pakoon ylemmän kerroksen suihkutiloihin, minä viihdytin sängylleni hypännyttä kisua puisista helmistä tehdyllä rannekorulla ja huoneen aamu-unisin kysyi myöhemmin, oliko hän nähnyt unta vai oliko hänen päällään todella kävellyt se ykköskerroksen raidallinen kissa.

Vaikka ei asuisikaan katteja pullistelevassa asuntolassa, Venäjä on kissaihmisen paratiisi: Eremitaasissa ja lähes kaikissa muissa museoissa voi taideaarteiden lisäksi bongata hiiriä työkseen metsästäviä museokissoja, katukissoilta vaikuttavat mirrit ovat useimmiten lähitaloissa eleleviä hiirten kauhuja ja pelkästään Pietarissa on useampi kissakahvila, joissa voi teen lipittämisen ohella seurustella kisujen kanssa.

Perinteisesti kissojen on venäläisessä kulttuurissa katsottu tuottaneen hyvää onnea; vanha tapa taata onni uudelle kodille on päästää kissa taloon sisälle ennen sen uusia asukkaita. Kissoja vilisee myös kansantarinoissa, tsaarinaikaisten muotokuvien taustalla ja venäläisessä klassikkokirjallisuudessa.

Ja venäjänopettajaani siteeraten:

”Nainen, jolla on ainakin kolme kissaa, ei tarvitse miestä. Muistakaa se, tytöt.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s