Kaikki mitä meidän (tänään) tarvitsee tietää

Suomessa lausahdus ”se kuuluu yleissivistykseen” ei tarkoita enää muuta kuin sanojansa jämähtäneen wikipediattomalle 1900-luvulle, mutta Venäjällä Общепринятое знание elää ja voi hyvin.

Yleissivistyksen nimissä lääketieteen tutkinto-ohjelmaan kuuluu laajahkoja kursseja muun muassa taloustieteestä ja Venäjän historiasta. Valmistavassa tiedekunnassa lähes kaikki humanistiset aineet on kuitenkin ympätty yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kulkee mystisellä nimellä лингвострановедение (lingvostranovedenie, kielialuemaantiede) ja pitää sisällään historiaa, maantiedettä, kirjallisuutta, uskontoa, lingvistiikkaa ja huhujen mukaan myös hieman kirkkoslaavia.

Ottamatta sen kummemmin kantaa kurssijaon järkevyyteen lingvoksi ristimämme aine on kielitaidon kehittämisen kannalta loistava. Tunnit ovat täynnä asiaa Venäjästä venäläisestä näkökulmasta venäjän kielellä  – harmi vain, että nykyisellä kielenosaamisellani tuntien anti jää kovin kepoiseksi. En vain yksinkertaisesti pysy mukana vuosisadasta ja maanosasta toiseen hyppimisessä tai varsinkaan erityissanastossa: viimeksi opiskelimme tulivuorten toimintaa ja Siperian jokien kalalajeja, edellisellä kerralla sanastolistalla oli seitsemän erilaista laivaa. (Tiesin soutuveneen ja risteilijän, loput olivat karaabeli, kuunari, regatta, proomu ja jokilautta.)

Ensi viikon lingvo jää väliin, koska tiistaina vietetään kansallisen yhtenäisyyden päivää (День народного единства). Oli yleisesti tiedossa, että tiistai on vapaapäivä, mutta kellekään ei ollut juolahtanut mieleen selvittää miksi. Ylimääräiseksi kotitehtäväksi napsahti siten venäläisiin juhlapyhiin tutustuminen yleissivistävästi.

***

(Kuva kysyy puolestani, miksi joka ikisen täällä myytävän vihon kannessa lukee VIHKO).

Advertisements

One thought on “Kaikki mitä meidän (tänään) tarvitsee tietää

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s