Kaikki mitä meidän (tänään) tarvitsee tietää

Suomessa lausahdus ”se kuuluu yleissivistykseen” ei tarkoita enää muuta kuin sanojansa jämähtäneen wikipediattomalle 1900-luvulle, mutta Venäjällä Общепринятое знание elää ja voi hyvin.

Yleissivistyksen nimissä lääketieteen tutkinto-ohjelmaan kuuluu laajahkoja kursseja muun muassa taloustieteestä ja Venäjän historiasta. Valmistavassa tiedekunnassa lähes kaikki humanistiset aineet on kuitenkin ympätty yhdeksi kokonaisuudeksi, joka kulkee mystisellä nimellä лингвострановедение (lingvostranovedenie, kielialuemaantiede) ja pitää sisällään historiaa, maantiedettä, kirjallisuutta, uskontoa, lingvistiikkaa ja huhujen mukaan myös hieman kirkkoslaavia.

Ottamatta sen kummemmin kantaa kurssijaon järkevyyteen lingvoksi ristimämme aine on kielitaidon kehittämisen kannalta loistava. Tunnit ovat täynnä asiaa Venäjästä venäläisestä näkökulmasta venäjän kielellä  – harmi vain, että nykyisellä kielenosaamisellani tuntien anti jää kovin kepoiseksi. En vain yksinkertaisesti pysy mukana vuosisadasta ja maanosasta toiseen hyppimisessä tai varsinkaan erityissanastossa: viimeksi opiskelimme tulivuorten toimintaa ja Siperian jokien kalalajeja, edellisellä kerralla sanastolistalla oli seitsemän erilaista laivaa. (Tiesin soutuveneen ja risteilijän, loput olivat karaabeli, kuunari, regatta, proomu ja jokilautta.)

Ensi viikon lingvo jää väliin, koska tiistaina vietetään kansallisen yhtenäisyyden päivää (День народного единства). Oli yleisesti tiedossa, että tiistai on vapaapäivä, mutta kellekään ei ollut juolahtanut mieleen selvittää miksi. Ylimääräiseksi kotitehtäväksi napsahti siten venäläisiin juhlapyhiin tutustuminen yleissivistävästi.

***

(Kuva kysyy puolestani, miksi joka ikisen täällä myytävän vihon kannessa lukee VIHKO).

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaikki mitä meidän (tänään) tarvitsee tietää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s